Gastronomie

Gastronomie



Rádi dobře jíte? Pak se tu budete cítit jako v ráji.

Od rybích trhů, kde od časného rána zakoupíte ty nejčerstvější úlovky předešlé noci, po trhy s čistě bio produkcí místních farmářů, lze najít vše. A celý rok, opět díky tolikrát již zmiňovanému klimatu.

Pokud neradi vaříte nebo se jen rádi necháte hýčkat, je zde nepřeberné množství restauraci jak s místní andaluskou kuchyní, založenou na místních surovinách i španělské klasice, tak i výběr té nejlepší mezinárodní kuchyně.

Je libo něco speciálního, pokud možno ověnčeného Michelinskou hvězdou? Dvěma??....

Máte chuť na pravou thajskou kuchyni? Co takhle Japonsko? Indie? Pořádný steak?

Chcete „jen“ ty nejčerstvější ryby nebo dary moře?

Tapas někde v klasice, ve staré čtvrti, kde potkáte místní spíš než turisty?

Sestavili jsme pro vás seznam gastronomických zážitků, které byste si rozhodně neměli nechat ujít:

  • Zajděte si na degustační menu v jedné z restaurací oceněných Michelinskou hvězdou. Máte k dispozici hned sedm podniků rozmístěných po celém Slunečním pobřeží. Začít můžete v Málaze v restauraci José Carlos García, pokračujte v Benalmádeně v podniku Sollo. Marbella vám nabídne hned čtyři možnosti: dvěma hvězdami oceněného Daniho Garcíu, minipodnik Skina v historickém centru města, restauraci Messina nebo El Lago. Nabídku uzavírá Kabuki Raw v Casares. V kterémkoli z těchto podniků vás čeká nevšední gastronomický zážitek, na jaký se nezapomíná.

  • Pro milovníky ryb je neopominutelná zastávka v podniku Los Marinos José ve Fuengirole. Najdete zde bezkonkurenčně nejčerstvější úlovky připraveny přesně tak, jak se to má (a jak to málokdo i v těchto končinách opravdu umí). Doplněno perfektním servisem a příjemnou atmosférou. Toto místo nemá chybu.



  • Přivstaňte si a zastavte se na jednom z místních rybích trhů. Překvapí vás pestrost nabídky nejen ryb všech možných druhů, barev a velikostí, ale i darů moře, z nichž dozajista mnohé uvidíte poprvé v životě. Také atmosféra těchto míst bývá fantastická.

  • Zajděte na oběd nebo večeři do plážového chiringuita. Většinou jde o podniky, které byste mohli označit za „obyčejné“, ale často mají neobyčejnou domácí kuchyni. Můžete si dát vynikající smažené rybičky, větší kousky pečené v soli nebo ochutnat místní skvělá rizota. Vše za doprovodu šumícího moře.

  • Nenechte si ujít návštěvu některého z místních farmářských trhů. I v případě, že vás současné bio trendy obcházejí, jde o jedinečný zážitek. V průběhu celého roku zde najdete neuvěřitelně pestrou nabídku místních produktů špičkové kvality. Od těch nejčerstvějších šťavnatých pomerančů, jejichž chuť už nikdy nezapomenete, až po olivové oleje takových chutí a barev, o jakých jste ani neměli zdání, že existují.

  • Užijte si některé poledne nebo večer procházkou historickým centrem jakéhokoli z měst Costy del Sol a poobědvejte nebo povečeřte formou tapas. Tyto drobné chuťovky ve spojení s dobrým vínem místní provenience vám nejen zpříjemní den, ale nepochybně i rozšíří gastronomické obzory. Především Marbella a Málaga je k tomuto způsobu stravování přímo dělaná.



  • Nechte se unést vůní dálek a vyzkoušejte některé z tzv. exotických kuchyní, kterých je tady na Slunečním pobřeží opravdu mnoho. Není se co divit. Tolik cizinců, co tady zakotvilo, tolik návštěvníků ze všech koutů světa, které je třeba nakrmit…Pestrost nabídky je zaručena. Najdete zde vynikající thajské, japonské, indické, libanonské, marocké, mexické, brazilské, skandinávské a v podstatě jakékoli jiné restaurace světa, na které si jen vzpomenete.

  • Nelze odjet z Andalusie a neochutnat iberské vepřové. Cerdo ibérico je gastronomický pojem a pokud ochutnáte, zjistíte proč. Úprav je nekonečné množství, ať už jde o „pouze“ vyzrálé v podobě produktů jako je jamón ibérico, lomo, chorizo, salchichón (které neprošly tepelnou úpravou, ale byly naloženy do soli a v přesně kontrolovaných podmínkách teploty a vlhkosti tzv. zrály měsíce), anebo o tepelně upravené maso všech představitelných řezů. Pokud vás mimo uspokojení chuťových pohárků zajímá také zdraví, pak vězte, že jelikož jde o přísně kontrolovaný a velmi prestižní sektor, tato černá prasátka žijí ve volných výbězích a živí se převážně žaludy a bukvicemi, tudíž jejich maso oplývá tím dobrým cholesterolem a schvalují je i ti nejpřísnější výživoví poradci a lékaři.

  • Pokud máte rádi divočinu, opět jste na správné adrese. V jistá roční období stačí popojet kousek výš nad pobřeží a v některé z místních hospod si dát oblíbený kousek. Křepelky, srnčí, jelení, nač si vzpomenete.